Lite om Pelargoner...


Pelargonerna
som kom till oss i början av 1800-talet är ett artrikt släkte och omfattar cirka 250 arter. Från dessa arter härstammar de tusentals hybriderna (korsningar) eller namnsorter som idag finns på marknaden. Pelargonerna ingår i växtfamiljen Geraniaceae, näveväxterna. Pelargos är grekiska och betyder stork, namnet syftar på fröhuset vars form liknar en storknäbb. Ursprungligen hör pelargonerna hemma i södra Afrika. Klimatet där utmärks av torra, svala och ljusa vintrar och varma somrar. De växer som halvt förvedade buskar med tjock stam och kraftiga rötter som kan lagra vatten under vinterns torrperiod. Detta ger en tydlig vägledning om hur pelargonerna vill ha det hemma hos oss.
 


Skötsel

Under växtsäsongen gäller värme, sol och kontinuerlig tillförsel av näringsvattning. Vintern är viloperioden med sval temperatur (+10-15 grader) på ljus plats. Krukorna ska vara rejäla så att plantorna kan utveckla sitt rotsystem. En varm, mullrik, välgödslad jord, gärna uppblandad med lecakulor är idealet. Det viktigaste är dräneringen, övervattning med stående vatten på faten eller i ytterkrukor är förödande. Lägg gärna ett dräneringslager av lecakulor eller krukskärvor i botten på krukor eller planteringslådor. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Gödselvattna regelbundet under växtsäsongen, ett långtidsverkande gödselmedel fungerar också bra. Se upp med kvävegivan, som bör vara förhållandevis låg, annars blir det mest blad på bekostnad av blomningen. Pelargoner är glada för kalcium, kalka därför gärna jorden lite extra i samband med omplanteringen i början av växtsäsongen. Snurra plantan ett halvt varv ibland om du har den i kruka, så blir den jämn och fin. Kom ihåg att pelargoner är tåliga och trivs bäst ute i friska luften under sommaren.


Frösådd av pelargoner

Om du vill dra upp pelargoner från frö bör du så senast i slutet av februari. Blötlägg fröet först 1-2 dygn så gror det snabbare. Så gärna direkt i torvbriketter, ett frö i varje på 0,5 cm djup. Placera sedan sådden vid god undervärme, 20-22 grader. Groningen tar några dagar till tre veckor, beroende på värme och frö kvalité. I minidrivhus kan groningen gå på några dagar. Så fort grodden visar sig ställer du plantorna ljust i rumstemperatur. Använd gärna gärna växtbelysning, lysrör på ca 10 cm höjd över småplantorna är ett mycket bra alternativ. Extra ljus under 16-18 timmar per dygn ger kompakta plantor. När plantorna rotat sig ordentligt efter ca 3 veckor ska plantorna skolas om till större krukor, 10 cm i diameter är lagom. När plantorna nått ca 10-15 cm höjd nyps toppen av precis ovanför ett blad. Beroende på sort grenar sig nu plantan mer eller mindre. Om ett nytt skott rusar iväg måste det också toppas. Efter några veckor kan det behövas ytterligare en toppning av sidoskotten, som toppas in till 5-7 cm längd. Blomningen börjar i slutet av maj till början av juni, något senare än de sticklingsförökade pelargonerna.
 


Sticklingsförökning

När man förökar med sticklingar tar man ca 6-7 cm långa toppsticklingar under våren från icke blommande skott (de är yngre och har bättre växtkraft). Skär av de nedersta bladen på sticklingen tätt intill stammen så att det uppstår en topp, ytterligare ett blad och en stambit på ca 3 cm. Stick direkt i ca 6 cm breda krukor som först vattnas. Gärna runt 20 grader. Håll jorden jämt fuktig men inte blöt tills rötter har bildats. De unga plantorna är mycket känsliga för röta kring stammen. Efter ca 3-4 veckor har sticklingen rotat sig. Toppa plantan när den nått ca 15 cm höjd, och plantera om i större kruka. Förmodligen kan ytterligare en toppning behövas efter några veckor om inte plantan brutit så bra. Under växtsäsongen planteras pelargonerna efter hand om i ett par nummer större krukor. Pelargoner trivs väldigt bra i lerkrukor.
 


Övervintring

När det börjar lida mot höst ska man vara uppmärksam och ta in pelargonerna innan den första frosten kommer och placera dem på ljus och sval plats. Plantorna ska under vintern vattnas ytterst sparsamt och endast så mycket att de inte skrumpnar. I februari är det dags att "väcka" pelargonerna genom att ta fram dem i rumstemperatur. Plantorna klipps ner till ungefär 10 cm höjd. Ta bort jorden runt jordklumpen och plantera om i ej alltför stor kruka. Så har det nya pelargonåret börjat.
 


Huvudgrupper

I trädgårdssammanhang indelas pelargoner i följande stora huvudgrupper: Zonalpelargoner, Häng eller murgrönspelargoner, Engelska eller ädelpelargoner, Änglapelargoner, Doftpelargoner, Vildväxande arter. Det finns också några mindre grupper med speciella drag, bl a unikpelargoner och Hartsook-hybrider.